miercuri, 12 noiembrie 2014

Hormonul estrogen

                                 
    Un test estrogenic masoară titrul celor mai importanți hormoni estrogenici (estradiol, estriol si estrona) dintr-o mostră de sînge sau urina. - estradiolul este hormonul cel mai frecvent masurat in randul femeilor neînsarcinate. Cantitatea de estradiol din sînge este variabila de-a lungul ciclului menstrual. Dupa menopauza, sinteza de estradiol scade la un nivel foarte redus, dar constant - concentrația de estriol este de obicei masurată în timpul sarcinii. Se sintetizează în cantitate mare în placentă, țesutul care realizează comunicarea dintre făt si mamă. Estriolul poate fi decelat precoce din saptamana 9 de sarcină, concentrația sa crescînd pe parcursul sarcinii pană la naștere. Estriolul poate fi măsurat de asemenea în urina - estrona poate fi masurată în randul femeilor care au trecut la menopauză pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea masurată la persoanele care prezintă cancer ovarian, testicular sau de suprarenale.


   Prin contrast, mulți cercetători consideră ca hormonul estrogen este un conservant puternic al memoriei la femeile în vîrstă și, posibil, un antidot parțial pentru Alzheimer. Dr. Dad Snowdon, cercetător în domeniul creierului la University of Kentucky, numeste estrogenul candidatul numărul unu\" pentru femeile care cauta protecție neuronala. Recomand femeilor în vîrstă să ia estrogen dacă pot\", este și parerea dr. Marylin Albert, cercetator ta Harvard.
In ultimele doua decenii s-au strans tot mai multe do ca estrogenul este benefic pentru creier, in special pentru mentinerea si recuperarea memoriei. Un recent studiu inovator, aparținînd Barbarei Sherwin de la McGill University, arata ca femeile ale căror ovare au fost extirpate, fiind astfel lipsite de rezervele de estrogen, înregistrează rezultate mai slabe la testele cognitive, mai ales la cele de memorie verbala. Cele cărora li s-a administrat ulterior estrogen si-au recapătat întreaga capacitate mintala. Nu la fel s-a întamplăt cu femeile care nu au primit estrogen. Noile cercetări arata, de asemenea, ca estrogenul intinereste centrele memoriei din creierele femeilor vîrstnice. În cazul femeilor care au luat estrogen, scanarea creierului a dezvaluit structuri de activare\" in regiunile memoriei pe termen scurt, asemănătoare celor existente în creierele femeilor tinere. Doza a fost de 1,25 mg pe zi.
In plus, cercetarile intreprinse la Columbia University au descoperit ca la femeile aflate lamenopauz care folosisera înlocuitori de estrogen timp de zece ani, riscul de a dezvolta boala Alzheimer era de numai o treime fata de cele care nu luasera niciodata. Nici macar o singura femeie dintre cele care au luat inlocuitori de estrogen pe parcursul celor cinci ani cat a durat studiul nu a dezvoltat boala Alzheimer. Sunt in curs teste la nivel national pentru a vedea daca estrogenul va intarzia sau va ameliora deteriorarea mintala a pacientelor cu Alzheimer.
Cum actioneaza estrogenul? In mai multe moduri, conform multor cercetari. Se stie ca estrogenul intensifica actitatea neurotransmitatorilor, mai ales a acetilcolinei, implicata in memorie. Estrogenul stimuleaza, de asemenea, dezvoltarea dendritelor si a sinapselor celulelor nervoase, imbunatatind canalele de comunicare. In plus, cercetarile recente arata ca estrogenul este un antioxidant puternic care protejeaza celulele cerebrale impotriva distrugerii provocate de radicalii liberi. Studiile pe celule indica faptul ca estrogenul reduce capacitatea toxinelor din celulele cerebrale, cum ar fi glutamatul si proteina numita P-amilcid gasita in creierele afectate de Alzheimer, de a genera radicalii liberi distructi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu