joi, 6 noiembrie 2014

Cauzele tulburarilor endocrine si Factorii de risc pentru tulburarile endocrine

       
                                 

                                        Localizarea glandelor endocrine

                                    
       
         Insa  tulburarile endocrine apar din cauza unor probleme ale glandelor sistemului endocrin. Dintre multiplele disfunctii endocrine, cele mai frecvente sunt cele care legate de pancareas sau glandele tiroida, pituitara sau suprarenale. 

Cauzele si tipurile de tulburari endocrine includ 
acromegalia - supraproductia hormonilor de crestere si de prolactina. 
boala Addison si sindromul Cushing - se refera la modificarile nivelurilor de hormoni produsi de glandele suprarenale. 
diabetul zaharat - apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu raspunde in mod adecvat la insulina. 
- factorii de mediu sau nutritionali - cum ar fi lipsa de iod intalnita in cazul hipotiroidismului, care pot influenta productia de hormoni. 
- factorii genetici - care joaca un rol important in tulburarile endocrine in mod special in cazul diabetului zaharat, dar si in tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto, hipertiroidie, hipotiroidismboala Graves
- prezenta unor tumori - cauza care sta la baza tulburarilor endocrine poate fi legata de cresterea sau prezenta unei tumori a unei glande.

            Iata citiva  factorii de risc pentru tulburarile endocrine: 
- valori crescute ale colesterolului 
- prezenta in familie a unor tulburari endocrine 
- inactivitate 
- istoria medicala personala de boli autoimune 
- dieta inadecvata 
- sarcina 
- interventii chirurgicale recente, traumatisme, infectii sau leziuni grave.


Desi cele mai multe dintre dezechilibrele endocrine sunt minore, iar progresul acestora este lent, anumite afectiuni endocrine pot duce la aparitia de complicatii de-a lungul timpului, care pot afecta procesele normale ale organismului. In cazurile in care sunt prezente diabetul, boala Addison si hipotiroidismul, in mod special, pot rezulta complicatii grave. 

         Complicatiile dezechilibrelor endocrine netratate sau slab controlate pot fi destul de grave si pot pune in pericol viata unei persoane. Riscul consecintelor grave poate fi redus la minim prin urmarea schemei de tratament recomandata de medic. Printre complicatiile unora dintre tulburarile endocrine se enumera 
- anxietate sau insomnie 
- coma 
depresie 
afectiuni cardiovasculare 
- leziuni ale nervilor 
- afectarea sau insuficienta de organ 
- o calitate slaba a vietii.


             Cite ceva despre tratamentul acestor tulbulari

  Insa in multe dintre cazuri, tulburarile endocrine este posibil sa nu implice manifestari sau sa presupuna prezenta unor simptome usoare, care nu vor necesita tratament. 

Totusi, in anumite situatii poate fi necesara corectarea dezechilibrului hormonal prin intermediul administrarii de hormoni sintetici sau poate fi utila inclusiv interventia chirurgicala sau radioterapia. Diagnosticarea si tratarea cauzei de baza a tulburarii endocrine va ameliora simptomele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu